Velika Španska Tura – Madrid & Baskija

970 €  / po osobi

27.04. - 04.05.2024.

Burgos – Bilbao – Santander – San Sebastijan – Pamplona – Gernika – Bijaric – Posjeta Vinariji
8 dana / 7 noćenja
Cijena: 970 € – za prijave do 10.03.
Regularna cijena: 1030 €


Program putovanja:


1. dan / SUBOTA – 27.04.2024. / PODGORICA – TIRANA - MADRID 
Okupljanje grupe kod Delte na strani Zare kod Ina pumpe u 12h. Transfer za Tiranu. Polijetanje za Madrid je u 17:40h. Slijetanje u Madrid u 21:10 h. Nakon izlaska sa aerodrome transfer do hotela. Noćenje.

 

2. dan / NEDELJA / 28.04.2024. / MADRID 
Doručak.  Odlazak u panoramsko pješački obilazak  grada: Kio Puerta ili “Vrata Evrope” - Paseo de la Castellana ili jednostavno La Castellana, jedna od najdužih i najširih gradskih avenija uz koju je smješteno mnogo finansijskih i poslovnih središta grada - stadion Santiago Bernabeu - Plaza Colón, Kolumbov trg - fontana Cibeles, jedna od najljepših gradskih Fontana, obljubljena kod navijača Reala koji tu proslavljaju pobjede svog kluba - Gran Vía ili “Veliki put”, jedna od najživahnijih i najpopularnijih gradskih ulica - Plaza España, trg na kojem je smješten spomenik Cervantesu i njegovim likovima iz romana koji je najčitanija svjetska knjiga poslije Biblije, “Bistri vitez Don Quijote od Manche” - Kraljevska palata, rezidencija španskih kraljeva - Plaza Oriente - Puerta del Sol, “Sunčana vrata”, središnji gradski trg, Plaza Cánovas del Castillo s Neptunovom fontanom - Paseo del Prado, dio gradske avenije uz koji se smjestilo nekoliko poznatih muzeja - Retiro, čuveni gradski park – Atocha. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

3.dan / PONEDELJAK / 29.04.2024. / MADRID – BURGOS - BILBAO 
Doručak. Napuštanje hotela. Polazak prema Burgosu. Po dolasku slijedi razgledanje grada.
Razgledanje Burgosa - grada na sjeveru Španije i istorijska prijestonica Kastilje. Nalazi se na ušću pritoka Arlanzona, na rubu Iberskog središnjeg platoa. To je glavni grad pokrajine Burgos, u autonomnoj zajednici Castile i Leon. Burgos je osnovan 884. godine kao predstraža šireće hrišćanske granice. U XI vijeku, grad je postao rimokatolička biskupija Burgos i glavni grad Kraljevine Kastilje. Katedrala u Burgosu posvećena Djevici Mariji (proglašena svjetskom baštinom UNESCO- a 1984.), Katedrala je gotičkog stila, iako unutrašnjost ima odlike i renesanse i baroka. Poznata je po svojoj ogromnoj veličini i jedinstvenoj arhitekturi. Katedrala u Burgosu prva je velika gotička katedrala u Španiji, čija je gradnja počela 1221. godine kao prkosni simbol hrišćanstva i nadahnuće za vraćanje osvojenih krajeva. Grad je okružen parkovima Fuentes Blancas i Paseo de la Isla. Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja za Bilbao. Po dolasku u Bilbao smještaj u hotel. Po smještaju slijedi kraće slobodno vrijeme za odmor.   Odlazak grupe na večernju šetnju starim dijelom grada. Kako je Bilbao svjetski poznat po gastronomskoj ponudi, te ima nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama, ovo je idealna prilika za degustaciju lokalne kuhinje. Preporučujemo probati  jela od bakalara, njihove odlične pintxose ( Baskijska varijacija tapasa ) te se počastiti izvrsnim baskijskim vinom txakoli. Povratak u hotel. Noćenje.


4. dan / UTORAK / 30.04.2024. / BILBAO - GERNIKA 
Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje i šetnja Starim gradom. Na priobalju moćne rijeke Nervion, smjestio se Bilbao, jedan od najvažnijih turističkih centara Evrope. Dinamičan i užurban Bilbao je prestonica i kulturni centar Baskije, a istovremeno je i snažan industrijski centar. Na prvi pogled će Vas očarati kontrast starih istorijskih građevina i hipermoderne arhitekture. Elegancija i moć (nekadašnjeg ribarskog naselja) ogledaju se na Trgu Nueva iz 19. vijeka. Nezaobilazno arhitektonsko djelo Franka Gerija, muzej moderne i savremene umjetnosti Gugenhajm bogat je umjetničkim kolekcijama iz 20. vijeka. Obilazak Starog grada sa pompeznim arhitektonskim djelima, bazilike de Santijago, crkve San Antonio, neobaroknom zgradom pozorišta Ariaga, a na izlazu iz tog dijela grada je jedna od najvećih evropskih pokrivenih pijaca, Art Nuovo Mercado.
Voznja do istorijskog gradića Gernika. Ovaj maleni prkosni gradić doživio je surovo i besumučno bombardovanje tokom španskog građanskog rata koje je rezultiralo potpunim uništenjem grada i mnogim ljudskim žrtvama. Bombardovanje je izvršila vazduhoplovna jedinica Kondor koju je uputila nacistička Njemačka da se bori na strani generala Franka. Ovaj istorijski trenutak je ovjekovječen kroz poznatu sliku Pabla Pikasa, prvi put prikazanu na Svjetskoj izložbi 1937. godine. O nemilosrdnom bombardovanju danas iz temelja obnovljenog gradica govori i istoimeni film „Gernika”, špansko - britansko -američka ratna ljubavna drama snimljena 2016. godine. Nekada sravnjena sa zemljom tokom građanskog rata, Gernika je bila bastion pokreta otpora i epicentar baskijske kulture. Povratak u Bilbao. Slobodno vrijeme.
Večernje sate u Bilbau možete provoditi u baskijskim tapas i pinčo barovima, brojnim restoranima i kafićima ili se prošetati do okruga El Ensanče (koji se naslanja na Kasko Vijeho, a prostire se oko takozvanog Eliptičnog trga). Noćenje.

 

5. dan / SRIJEDA / 01.05.2024. / BILBAO – SAN SEBASTIJAN - BIJARIC 
Doručak. Odlazak u San Sebastijan, mondensko mjesto koji nosi naziv „mali Pariz“ atlantske obale. Grad leži u zalivu La Konča (školjka) i najelegantnije je špansko primorsko mjesto. Ljepotu ovog mjesta sačinjava jedinstvo predivnog, skoro potpuno pravilnog kružnog zaliva nalik Školjki – La Konča sa ostrvcem Santa Klara u sredini i plažom posutom zlatnim pijeskom, brdima Igeldo i Urgulj sa statuom Hrista, odakle se pruža pogled na pravu sliku s razglednice. Obilazak trga La Constitucion, najljepšeg u starom gradu i crkve San Vicente. San Sebastijan karakterišu luksuzne plemićke vile i banjski kompleksi u stilu belle epoque, fine pješčane plaže i izvrsni restorani. Ljepote ovog mjesta upotpunjuju arhitektonska zdanja kao što su Palata Miramar, most Santa Katalina, pozorište Viktorija Eugenija, četvrt Koros, zgrada Kursal-kongresni  kulturni centar. U priobalju se nalazi i gradska vijećnica, bazilika Santa Marija del Koro, Trg Ustava i nezaobilazna promenada La Konča. Ovaj grad sa izvanrednim prirodnim položajem, ponio je titulu evropske prestonice kulture 2016. godine, a međunarodnu dimenziju je dobio otvranjem međunarodnog filmskog festivala „Zlatna Školjka“ i Džez festivala. Polazak ka prestižnom francuskom ljetovalištu Bijaric, nekadašnjem centru okupljana evropskog plemstva i gospode, danas dostupnom i turistima iz cijelog svijeta. Stari aristokratski šmek daju mu i kvart Stara Luka - živopisni istorijski centar grada, Hotel du Palais- nekada palata Evegenija, koja nosi naziv po supruzi Napoleona III. Zlatne obale grada oslikavaju se u pješčanom polumjesecu Velike Plaže (Grande Plage), a za ljubitelje surfovanja plaža Cote des Basques je prava poslastica jer su uvijek veliki talasi. Mir i utočište u Bijaricu su nalazili austrijska carica Elizabeta „Sisi“, a naša kraljica Natalija i mnogi viđeni srbi su rado boravili u Bijaricu. Poznato je da je kralj Aleksandar ovdje upoznao svoju buduću suprugu Dragu Mašin. Povratak u Bilbao. Noćenje.

 

6. dan / ČETVRTAK / 02.05.2024. / BILBAO – PAMPLONA - VINARIJA
Doručak. Slobodan dan ili odlazak na fakultativni izlet u Pamplonu. Vožnja do glavnog grada pokrajine Navarre, Pamplone, grada najpoznatijeg po festivalu San Femines u kojem se samo najhrabriji upuštaju u trku s bikovima ili bolje reći u bijeg pred bikovima – encierro de toros. Najpoznatiji stanovnik ovog grada svakako je Ernest Hemingway, koji je i zaslužan za svjetsku slavu ovog festivala. Po dolasku u grad slijedi kraća vožnja prema centru grada gdje ćemo proći pokraj Arene s Bikovima i Stare gradske tvrdjave. Potom slijedi  pješački razgled starog grada (Casco Viejo) uz pratnju vodiča: Plaza del Castillo – Muzej Navarre – ulica Estafeta – La Citaduela – Spomenik Al Encierro – Plaza Del Torros ( Trg bikova ) – Crkva Sv. Nikole – Plaza/trg Sv. Franje Asiškog – Gradska vijećnica  Casa Consistorial – Katedrala Sv. Marije Pamplonske. Nakon šetnje gradom slobodno vrijeme. Poslijepodnevna vožnja vinskom pokrajinom La Rioja. Posjeta jednoj od lokalnih vinarija uz degustaciju vina, kao i mogućnost kupovine vina. Povratak u Bilbao. Slobodno vrijeme. Noćenje.


7. dan / PETAK / 03.05.2024. / BILBAO - SANTANDER 
Doručak. Slobodan dan ili cjelodnevni fakultativni izlet do Santandera. Ovaj biser Kantabrijske obale je ujedno i njena prijestonica. Prvobitno mjesto rimske kolonije, kasnije omiljeno odmorište kralja Alfonsa, koje od tada postaje glavno stjecište rastućeg plemstva i glavna luka. Pored mnogobrojnih okolnih plaža i uvala, Santander krasi istoimena gotska katedrala. Pretrpjela je veliko oštećenje tokom požara 1941. U srcu komercijalne oblasti je Plaza Porticada- Trg Portikada, jedan od trgova koji se uzdigao kao feniks iz pepela požara. Plaza Velarde sa spomenikom Pedru Velardu okružena je zgradama španskog arhitektonskog stila. Neizostavni su vrtovi Pereda nadomak kojih se nalazi palata Embarkadero i mnoštvo plemićkih vila karakterističnih za arhitekturu sjeverne Španije. Palata Magdalena, izgrađena početkom XX veka je bila ljetnja rezidencija španske kraljevske porodice. Svakako treba posjetiti i muzej praistorije i arheologije Kantabrije. Povratak u Bilbao. Mogućnost odlaska  žičarom do vrha planine Artkanda, odakle će Vam pogled na pejzaž oduzeti dah. Povratak u grad i slobodno vrijeme. Noćenje.

 

8. dan / SUBOTA / 04.05.2024. / BILBAO – MADRID – TIRANA - PODGORICA
Doručak.  Napuštanje hotela. Transfer do aerodroma u Madridu. Let za Tiranu je u 21:40. Slijetanje u Tiranu je u 00:50h. Transfer do Podgorice. Kraj programa.


U cijenu aranžmana je uključeno:

 • avionski prevoz na relaciji Tirana – Madrid – Tirana
 • pet noćenja sa doručkom u hotelu sa 3/4* u Bilbau
 • dva noćenja sa doručkom u hotelu sa 3/4*u Madridu
 • transferi Podgorica – Tirana Podgorica
 • transferi od aerodroma do hotela i obrnuto u Madridu
 • panoramsko razgledanje Madrida, Bilbaa, Burgosa i Santandera u pratnji vodiča
 • usluge vodiča tokom cijelog putovanja
 • troškovi organizovanja putovanja
 • ruksak do 8 kg i ručni kofer do 10 kg dimenzija 55 x 40 x 23

 

U cijenu aranžmana nije uključeno:

 • fakultativni izleti i ulaznice
 • međunarodno putno zdravstveno osiguranje (15 €)
 • gradska taksa koja se plaća na recepciji hotela
 • doplata za čekirani prtljag od 20 kg


NAČIN PLAĆANJA:

 • mogućnost plaćanja na 3 rate, s tim sto je potrebno uplatiti prilikom prijave 400 € a zadnju ratu 15 dana prije putovanja

 

Za ovo putovanje važe OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE MONTESOL TRAVEL SA BROJEM LICENCE 320 IZDATE OD MINISTARSTVA TURIZMA I ODRŽIVOG RAZVOJA i sastavni su dio ugovora o putovanju.

 

Za ovo putovanje minimalni broj prijavljenih putnika je 20. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija zadržava pravo otkaza aranžmana najkasnije sedam dana prije polaska.
 
AGENCIJA NIJE ODGOVORNA ZA EVENTUALNE PROMJENE SATNICE LETOVA.

 • Madrid
 • Burgos
 • Gernika 
 • San sebastijan
 • Bijaric 
 • Pamplona
 • Bilbao
 • Santander

Kontakt informacije